BİOTİN

 

Biotin, aynı zamanda H vitamini ve B7 vitamini olarak da isimlendirilir. Etki alanı özellikle saç, cilt ve tırnaklardır. Birçok dermokozmetik ürünü de, saç, cilt ve tırnaklar üzerindeki yoğun besleyici özelliğinden dolayı da biotin içermektedir.

 

Günlük tavsiye edilen doz miktarı her ne kadar kişinin yaşadığı sorunların ciddiyetine göre değişse de, genelde 1 mg ile 5 mg arasında dozlar önerilmektedir.

 

1 mg doz, saç kalitesini ve de saçın uzama hızını artırmak için önerilir. 2 mg saçta kırılma, uzamama, sönükleşme gibi sorunların çözümü amaçlı tavsiye edilirken, 5 mg doz ise bu sorunların daha belirgin olduğu durumlar ve saç dökülmesi tedavisine destek amaçlı önerilmektedir. Saç ekimi sonrası ise, 5 mg ve 10 mg biotin kullanımı, saçların şok dökülme sonrası daha erken ve kaliteli çıkmasına destek olur.

 

 

Biotin takviyesinin aç ya da tok karna alınması kişi için fark etmemektedir. Biotin suda çözündüğünden, aşırı doz alımlarının zararı olmadığı doktorlar tarafından belirtilmektedir. Fazla alınan biotin, idrar yoluyla vücuttan dışarı atılır.

 

Biotin, sağlıklı saç, cilt ve tırnakların anahtarı kabul edilir. Bu sebeple de, eğer ki bir insanda saç kaybı, saçlarda kırılma ya da çabuk kırılan tırnaklar gibi şikayetler olduğunda, biotin eksikliği akla gelebilmektedir. Biotin eksikliği aynı zamanda, diğer B vitamini türlerinin eksikliğinde de görülen, kansızlık, depresyon, saç kaybı, yüksek kan şekeri, cilt iltihaplanmaları, uykusuzluk, iştah kaybı, kas ağrısı gibi şikayetlere de neden olabilmektedir.

 

 

Biotin, yağ ve şekerin metabolize edilmesinde kullanılır. Şekerin metabolize edilmesi sırasında ise, kimyasal enerji açığa çıkmaktadır. Özellikle biotin eksikliğinde, işte tam da bu nedenlerle, şekerin vücut tarafından doğru kullanılamamasından kaynaklanan enerji azlığı kas ağrısına, halsizliğe ve kramplara sebep olabilmektedir.

 

 

Biotin eksikliğinde karşılaşılan en sık şikayet ise, cilt sorunlarıdır. Biotin, aynı zamanda vücuttaki yağın işlenmesinde kullanılan bazı enzimlerin üretilmesinde de gereklidir. İşte bu enzimler eğer yeterince üretilemezse, yağ asitleri de sentezlenemezler. Bu eksiklik ise cilt hücrelerinin yenilenmesini engeller. Bu sürecin sonucunda da ciltte kuruluklar ve de solgunluk görülebilmektedir.

 

 

Biotin takviyesi için gıda takviyelerinden faydalanacağız gibi, biotin bakımından zengin gıdaları da tüketebilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki, bu gıdalardan bazıları kalori, kolesterol ve yağ içerikleri nedeniyle her bir insan için beslenmelerinde uygun görülmeyebilir. Biotin bakımından zengin gıdalar arasında, ekmek mayası, tavuk ciğeri, yer fıstığı, fndık, ay çekirdeği, yumurta, badem, fesleğen yer almaktadır. Aynı zamanda, mercimek, maydanoz, bezelye, brokoli, pirinç, nohut ve yulaf da biotin içeren diğer gıdalara örnektir.

 

 

 

Biotin eksikliğinde, şikayet olarak en sık dile getirilen sorunlar ise saç tellerinin incelmesi, mantar enfeksiyonları, saç tellerinin kırılması, seboreik dermatit (aşırı kepenlenme), saç dökülmesi, uyuşukluk, kaşıntı gibi sorunlardır.

 

 

Biotin eksikliğinin ise bir çok nedeni olabilir. Ama genelde, uzun süreli antibiyotik kullanımı, sindirim sistemi sorunları, düzenli ve aşırı alkol tüketimi, yetersiz beslenme, sigara alışkanlığı, protein eksikliği gibi sorunlar ana nedenler olarak gösterilmektedir.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR