KÜKÜRT

 

Kendine has kokusu ve lezzeti olan kükürt minerali yumurta, et, balık, sarımsak, soğan, süt ve fasulyede bulunur. Doğal mineral olarak besinlerden alınan  kükürt cilt tedavilerinde yüzeye uygulanarak kullanılır.

 

Kükürt çok eski zamanlardan beri bilinen, özellikle uyuz, egzama, sedef hastalığı gibi rahatsızların tedavisinde kullanılmıştır. Doğal minerallerden biri olan kükürdün faydaları çok uzun zaman önceden keşfedilmiştir.

 

Kükürt deri hastalıklarının tedavisinde yarattığı mucize, eski Yunan ve Mısır tarih almanaklarında sıkça yer almıştır. Özellikle kaşıntıya sebep olan deri hastalıklarında yarattığı şifa çokça bahsedilmiştir. Maden sularında bulunan kükürt sayesinde kaplıcalar ve kükürt banyoları deri hastalıkları tedavilerinde sıkça  kullanılırdı.

 

Modern tıp, kozmetik, farmakoloji gibi alanlarda kullanımı yanında geleneksel halk reçetelerinde kükürt sıkça kullanılmıştır. 

 

En yaygın kullanım alanı uyuz, egzama gibi kaşıntıya sebep olan deri hastalıkların tedavisinde olmuştur. Parazit, uyuz, mantar gibi hastalıkların iyileştirilmesinde güvenli bir yöntem olmuştur. Deri yüzeyinde alkali tepkimeye girerek deri mukozasına derinlemesine nüfuz ettiği düşünülmektedir. Alkali tepkimesi ile akne tedavisinde son derece başarılı bir yöntemdir.  Ciltteki ölü deriyi atmak için kullanılan peelinglerin yapımında da kükürt kullanılır.

 

Kükürt dermatoloji alanında özellikle deri yüzeyinin enfeksiyon geçirmesi sonuncu oluşan parazit ve mantar gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesinde de kullanılır. Kükürt deriye haricen kullanıldığında pentationik asit şekline dönüşürken ağızdan alındığından kükürt bağırsakta sülfür ve hidrojen şeklini alır. 

 

Dermatolojik olarak kullanılan kükürt;  sabun, merhem (pomad) gibi çözümler ile sunulur.  Kükürttün deri hastalıklarında kullanımları şu şekildedir:

  

KÜKÜRTÜN CİLDE FAYDALARI NELERDİR ? 

  

AKNE TEDAVİSİ : 

İçeriğindeki benzoil ile  cilt ile haricen temasında alkali tepkimesi sayesinde akne tedavisinde çok güçlü bir savaşçıdır. Deri yüzeyinin bozulan yağ tabakasını dengeler. Anti- bakteriyel özelliği ile cildi temizleyip bakteri oluşumunu ve çoğalmasını engeller, var olan bakterilerin ölmesine yardımcı olarak cildi aknelerden temizler.  Cildi kurutabilir bu sebeple kuru ciltler için kullanımı soyulma ve tahrişe neden olabilir.

 

EGZAMA TEDAVİSİ :

 

Kükürt egzama, uyuz gibi özellikle kaşıntı veren deri hastalıkları ve enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılması tavsiye edilir.

 

Rosacea (gül hastalığı) gibi cilde kızarık bir görüntü veren kronik hastalıkların da iyileşmesine yardımcı olur.  Kükürt iltihabı kurutarak aynı zamanda bakterileri yok ederek  bu tip cilt hastalıkların iyileşmesini sağlar.


ANTI-AGING

 

Kükürt kolajen üretiminin en önemli parçasıdır. Yaş ilerledikçe cilt üzerindeki kükürt düzeyi azalır ve cilt serbest radikallerin hasarlarına maruz kalır. Serbest radikallerin oluşturduğu hasar ile cilt kolajen yapısı parçalanır. Böylece kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Yine zararlı bakteriler cilde zarar verir ve yaşlanmayı hızlandırabilir. Kükürt doğal kolajen üretimini sağlar. Ayrıca cildi temiz tutarak, bakterilerin azalmasına yardımcı olarak cildin yaşlanmasını önler.


KÜKÜRTÜN SAÇA FAYDALARI NELERDİR ?


KEPEK TEDAVİSİ :

 

Saç derisinin ölmesi ile oluşan kepek problemlerinin giderilmesinde kükürt sıkça kullanılır. Kepek gibi kafa derisi problemlerinde en doğal yöntemlerin başında gelir. Kepek şampuanların nerdeyse hepsinde kükürt bulunur. 

 

 

  


YOSUN

 

Yosun denizlerde, kaya ve nemli ağaç diplerinde yetişen çiçeksiz bir bitkidir.  Klorofil içerir, asalak olarak büyüyen sporlu bir bitkidir. Yosun türlerine çeşitli sanayi alanlarında kullanılmaktadır. Uzak doğu ülkelerinde besin olarak tüketilirken, özellikle tıp, farmakoloji, kozmetik gibi alanlarda çok sık kullanılan bir etken maddedir.  Tıpta kullanılan deniz yosunudur ve ”moss“ olarak da adlandırılır.

 

Deniz yosunu ve denizin cilt güzellik kaynaklarından biri olduğu uzun zaman önce keşfedilmiştir. Deniz yosunun cilt güzelliğine faydaları ise kozmetik dünyası tarafından son yıllarda keşfedilmiştir.  Bu sebeple son yıllarda gıda endüstrisi yanında kozmetik alanda da yosun sık kullanılmaya başlanmıştır.

 

Deniz bitkilerinin cilde mucizevi etkileri vardır. Cilt için oldukça besleyici olmalarının yanı sıra nemlendirici, canlandırıcı etkilere de sahip olan fevkalade bir bitkidir.

 

Yosun epidermisi içerisinde mineraller, vitaminler, esansiyel yağ asitleri ve güçlü antioksidan ihtiva eder. Bu etken maddeleri özellikle cildin kolajen ve elastik yapısını korumak için çok gereklidir. Yosun hücresel yaşlanmayı engeller, mineraller ve içerisindeki yararlı yağlar olan omega 3,6,9 ve steroller sayesinde hücre yenilenmesini sağlar. Cilt kolajen yapısı desteklenerek, cilt sarkmalarını engeller. Bu olağanüstü sıkılaştırıcı etkisi ile doğum sonrası yaşanan cilt sarkmaları için de önerilir.

 

Yosunlar cilt yüzeyi tarafından kolayca emilir, bu da cilt epidermisinin çeşitli katmanlara etki etmesini sağlar ve minerallerin her katmana nüfuz etmesini hızlandırır. Ayrıca yosunlar içinde suyu muhafaza ederler, tam bir cilt su deposu  işlevi görürler. Bu özellikleri ile cildi derinlemesine nemlendirir.

 

Yosun cildimiz için çok değerli bir bitkidir. Cildimiz için çok önemli bir besin kaynağıdır. Yaşlanmaya kafa tutan güçlü bitkilerdendir. Özellikle kuru ciltler için mucizevi bir nemlendirici kaynağıdır.

 

  

İYOT

 

İyot insan sağlığı için son derece önemli bir kaynaktır. Büyüme ve zihinsel gelişimi sağlayan iyot çok önemli bir besin kaynağıdır. Cilt sağlığı ve güzelliği için de kullanılan iyot kozmetik sektörde sıkça kullanılan bir etken maddedir.

 

Cilt elastiğini koruyan iyot cilt kırışıklarını önleme de önemli bir maddedir. İyot eksikliği cildin erken kırışmasına sebep olur. Özellikle deniz ürünleri tüketimi ile iyot eksiliği giderilirken sabun, şampuan, krem gibi ürünler ile cilde haricen uygulanabilir. Cilt yenilenmesini, cilt onarımını sağlayan iyot, cilt sarkmalarına ve kırışmaya karşı çok önemli bir maddedir. Cilde parlak görüntü kazandırır. Cildi besler ve cildin genç gözükmesini sağlar.

 

 

BORAKS (BORAX)

 

Doğal bir mineral olan boraks, kozmetik, atık , deterjan sektöründe doğal dezenfektan olarak kullanılır. İçeriğinde su, oksijen, sodyum ve bor bulunur.  Özellikle alerjisi olan, küçük çocukları olan ve bu sebepler ile evlerinde kimyasal içerikli deterjan kullanamayanlar için doğal ev temizleme ürünüdür.  Boraks  ismi “parlaklık” anlamına gelmektedir. Boraks içeriğindeki mineraller ile çevre dostu bir temizleyici, dezenfektandır.


 

Ev temizliği yanında, halı temizliğinde, çamaşır yıkamada, bulaşık temizliğinde de kullanılır.