MOOS TAMANU VE ARGAN YAĞLI KREMİ TERCİH EDEBİLİRSİNİZ.  

 

TAMANU YAĞI

 

Tamanu yağı, son günlerde, cildi hızlı iyileştirici ve yaşlanma önleyici özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmekte olan bir yağdır. Yapılan bilimsel çalışmalar da, bu özelliklerini bizlere göstermiştir.

 

TAMANU BİTKİSİ  

Tamanu ağacı, Güneydoğu Asya’da yetişen bir tropik ağaçtır. Bilimsel adı “Calophyllum inophyllum”dur. Üç metreye kadar büyüyebilen bu ağacın çiçekleri yılda iki kere açar. Oluşan küçük sarı meyvelerin çekirdekleri de zengin bir yağa sahiptirler. Bu yağ soğuk presleme yöntemi ile elde edilir. Yağ elde etme işleminden önce de 1-2 ay kadar nemsiz bir ortamda güneş altında kurutulurlar. Bir ağaçtan ortalama yılda 100 kg Tamanu meyvesi elde edilirken, sadece 5 kg yağ elde edilir. İşte bu sebeple de, diğer yağlara göre daha pahalıdır. Tamanu yağı, çok koyu yeşil renktedir, zengin ve derin bir kokuya sahiptir, rengi de oldukça koyudur.

 

Çok uzun bir dönemdir, Güneydoğu Asya bölgesinde doğal tıbbın bir parçası olarak çok önemli bir yere sahiptir. Doğal antibiyotik olarak tanımlanır. İçeriğinde, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri oldukça fazladır. Daha detaylı açıklamak gerekirse, Tamanu yağı yaklaşık olarak 1/3 oranında oleik asit, 1/3 oranında linoleik asit ve de yaklaşık %10 stearik ve palmitik asitler içerir. Yağın geri kalanını ise, terpenler, benzoik asit, lipitler, doymuş yağlar ve diğer uçucu bileşikler ve de antioksidanlar oluşturur.

  

TAMANU YAĞININ CİLDE FAYDALARI NELERDİR ? 

Tamanu yağı, doğrudan yani direk olarak da cilt üzerinde kullanılabilir ya da farklı bitkisel yağlarla da karıştırılabilir.

 

Tamanu yağı cildi korur, iltihaplanmayı azaltır, iyileşmeyi hızlandırır, mantar enfeksiyonları ile mücadele eder ve de yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bu tropikal yağ, daha çok cilt tahrişi yaşayan, cilt lekeleri olan, erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklık sahibi olan, enfeksiyon ve iltihaplanma gibi sorunları olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Öncelikle belirtmek isteriz ki, Tamanu yağı bölgesel cilt yüzeyinde kullanım için uygundur. Cilt tarafından emilimi hızlıdır ve kullanan kişi tarafından olumsuz yağlı bir his yaşanmaz. Yoğun nemlendirme kapasitesi vardır.

 

CİLT / DERİ SORUNLARI :

 

Aslında cilt yüzeyini tam anlamıyla koruyan bir yağ olan Tamanu, özellikle ayak, el, koltuk altı gibi bakteriyel enfeksiyona da açık olan bölgelerde de cildin yumuşamasını sağlar. Soğutucu, ferahlatıcı, nemlendirici ve anti-inflamatuar özelliği ile cilt tahrişlerinin hem görüntülerini hem de ciddiyetini azaltıcı etkiye sahiptir.

 

Tamanu yağı, özellikle sivilceleri iyileştirmede destek sağlar, çünkü anti mikrobik, anti bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir yağdır. Akneye bağlı kaşıntı şikayetlerini de çözmek için kullanılır. Sivilcelerin yayılmasını da önler. Genelde yüz dışında kalan vücudun tamamı için kullanımı tercih edilse de, yüz bölgesinde kullanımı da önerilir.

 

Egzama nedeniyle kuruyan cilde iyi gelir ve kişinin ihtiyacı olan nemlendirmeyi sağlar.

 

Hamilelik sonrası ve / veya kilo alıp verme dönemlerindeki çatlak oluşumunu önlemede ya da oluşmuş çatlakları hafifletmede kullanımı önerilir.

 

Gergin ve aşırı kuru ciltlerde anında rahatlama ve nemlenme sağlar. Cildi yumuşatır. Cilt anında Tamanu yağı ya da Tamanu yağı etken maddeli kremleri emer ve geride de herhangi bir rahatsız edici yapışkan ya da yağlı bir his bırakmaz.

 

Ultraviyole Işınlarına karşı doğal bir koruyucudur.  

 

ERKEN YAŞLANMA VE KIRIŞIKLIKLAR :

 

Tamanu yağı, içeriğindeki tekli ve çoklu doymamış yağlar sayesinde antioksidan etkiye sahiptir. Tamanu yağı, cildin esnekliğinin zayıflaması, kırışıklık oluşma sürecini ve de leke oluşumunu yavaşlatır.

 

Hasarlı cilt hücrelerini iyileştirici ve de kırışıklıkları hafifletici (daha az belirgin hale getirici) özelliği sayesinde, kadınlar tarafından da tercih edilen bir yağdır.

 

İYİLEŞME HIZI :

 

Tamanu yağın, antioksidan özelliği ile birlikte uyarıcı özelliği de vardır. Bu özelliği ile, yaraların, kesiklerin, morarmaların ve de diğer deri hasarlarının tedavisine destek sağlar. Hasar görmüş hücrelerin iyileşme sürecini artırırken, aynı zamanda da bu tip yara ve sıyrıklar sonrası oluşabilecek izlerin de en aza indirgenmesinde yardımcı olur.

 

Böcek ısırığı ve güneş yanığı sonrasında da kullanıldığında rahatlama hissi verir. Ödem, şişlik ve ağrıyı hafifletir. Beraberinde gelen kaşıntı şikayetini de ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Oluşan kızarıklıkları azaltır ve dindirir.

 

Yeni hücre oluşumunu sağladığı ve hızlandırdığı için de, yapılan bilimsel çalışmalar ve deneyler göstermiştir ki, cilt lekeleri ve yara izleri de düzenli kullanım sonrasında küçülmekte ve hafiflemektedir.

 

Japonya’da yapılan araştırmalar ve testler sonucu, uzmanlar Tamanu yağının cilt kanserine neden olan tümörlerin büyümesine karşı mücadele eden bir yapısı olduğunu belirtmişlerdir. Ancak bu konuda hala çalışmalar devam etmektedir.

 

AYAK MANTARI VE AYAK / VÜCUT KOKUSU :

 

Özellikle, vücudun kokabilen, terleyen bölgelerine uygulandığında, o bölgedeki kokuyu azaltıcı bir etkiye sahiptir. Ayak bölgesinde kullanıldığında ise hem ayak mantarına karşı direnç oluşturur hem de istenmeyen ayak kokusunu önler. Ter kokusunu da azaltır.

 

Tırnak mantarı tedavisinde destek sağlar.

 

TAMANU YAĞININ SAÇA FAYDALARI NELERDİR ? 

SAÇ BAKIMI :

 

Tamanu yağı, kırık saçlar için bakım ürünü olarak da kullanılabilir. Saçları besler ve de yumuşatır. Kırılan saçları onarır ve kırılmasını da zorlaştırır. Uzmanlar tarafından da kan dolaşımını hızlandırarak, saçların uzamasını sağladığı ve zamanla saç tellerinin daha da kalınlaştırdığı belirtilmektedir.

 

Bileşenindeki linoleik asit, palmitik asit ve stearik asitler sayesinde, saç köklerini derinlemesine besler ve böylece saç büyümesini hızlandırır. Saçlara parlaklık ve ışıltı kazandırır.

 

Aynı ayak ve tırnak mantarında olduğu gibi, saç derisinde de mantara karşı hem iyileştirici hem de önleyici etkiye sahiptir. Kepek sorunu da, Malasezzia isimli mantara bağlı olarak gelişir. Böylece, kepekli saç derisi sorununda da çözüm olarak kullanılır.

 

 

Hamilelik ve emzirme gibi hassas dönemlerde kullanımı önerilmemektedir. Aynı zamanda fındık alerjisi olanlarda da önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Eğer Tamanu yağını saf hali ile kullanacaksanız, mutlaka öncesinde vücudunuzun küçük bir bölgesine uygulayıp 2 gün kadar bekleyiniz, eğer herhangi bir olumsuz alerjik bir etki ile karşılaşmazsanız, yağı saf hali ile de kullanabilirsiniz. Saf Tamanu yağı kullanılıyorsa, kullanım miktarları oldukça önemlidir ve bu konuya çok dikkat edilmelidir. Bu sebeplerle, aslında, Tamanu yağı içeren dermo kozmetik ürünlerin kullanılması tavsiye edilir.

 

TAMANU YAĞI (TAMANU OIL)

 

          Cilt tarafından emilimi hızlıdır ve de ardında olumsuz yağlı bir his bırakmaz.

          Akne tedavisinde destek sağlar ve de sivilcelerin yayılmasını önler.

          Antioksidan özelliği ile cildin kırışıklık ve leke oluşum sürecini yavaşlatır.

          Kesik, yara, yanık gibi durumlarda iyileştirici etkiye sahiptir.

          Böcek ısırıkları ve güneş yanıklarına bağlı ödem ve şişlikleri dindirir, kaşıntıları önler.

         Egzama gibi cildi aşırı derecede kurutan rahatsızlıklarda cilde anında ve uzun süreli nemlilik ve rahatlama sağlar.

          Ayak ve ter kokusunu giderir. Ayak  ve tırnak mantarının tedavisinde yardımcı olur ve de oluşumunu önler.


MOOS TAMANU VE ARGAN YAĞLI KREMİ TERCİH EDEBİLİRSİNİZ.